Doakan kami dikurniakan zuriat

Daisypath Anniversary tickers

Perhatian

Untuk baca post sebelum ini, sila lihat senarai post di sidebar dan di bawah pos. Jika nak baca post berdasarkan label, ada di sidebar dan menu atas blog (digalakkan).

Raya Semasa PKP


Macam mana rasanya beraya sebagai TTCians semasa musim PKP? Lebih tepat lagi PKPB disebabkan covid-19.
Beraya masa PKP mungkin memberi kelegaan bila mengenangkan kebiasaannya kita akan 'terpaksa' bertemu insan-insan yang kerap melukakan hati kita. Bimbang sejarah berulang lagi pun ya juga.

Rasanya bukan saya seorang yang pernah rasa tak gembira untuk beraya. Trauma?
Tapi itu dululah, mungkin orang yang buat kita tak selesa pun tak ingat apa-apa. Bagi mereka ia sekadar pertanyaan dan perbualan biasa. Sekarang ok cuma berhati-hati. Memang kita ada point untuk mempertikaikan cara dan niat mereka tapi apapun akhirnya kena ingat ini memang ujian kita. Bila disebut ujian, pastinya kita akan rasa tidak selesa. Allah sedang menguji.

Siapa yang follow blog ini dari awal, mungkin sempat baca post-post luahan hati saya yang terluka. Suatu ketika saya beranikan diri membela diri dan rakan senasib. Cuba buat orang faham dan hentikan budaya bertanya dan mengulas hal-hal rezeki lambat dikurniakan anak. Tapi akhirnya saya akur apa yang saya buat itu perkara yang bahaya. Saya lebih terluka bila orang masih tidak faham. Alhamdulillah sekarang saya agak tenang. Sama ada sebab usia perkahwinan nak masuk 14 tahun, orang dah bosan bertanya? atau saya tenang sebab pernah memberontak? atau memang saya telah let go segala perasaan sedih dan memaafkan? Saya tak tahu, Allah Maha Tahu.

Pengalaman saya, bila kita berterus-terang dan meluahkan ketidakpuasan hati atau kelukaan kita kepada orang yang buat kita terluka tu, akhirnya tidaklah indah sangat. Malah ada keadaan kita lebih rasa tak selesa sebab layanan mereka pada kita jadi lain. Jadi bagaimana? cuba atasi dengan dekatkan diri kepada Allah, luahkan kesedihan kita padaNya dan sebagai tambahan mungkin kita boleh luahkan kepada rakan senasib.

Namun ada juga keadaan, saya tidak menyesal berterus-terang, mungkin keadaan itu memihak pada saya dan saya tidaklah mempertahankan diri macam mana, sekadar menjelaskan kepada ibu mertua saya situasi kami. Beritahu juga yang kami dalam proses mendapatkan rawatan. Dalam kes saya, saya dan suami ada masalah kesuburan. Jadi berterus-terang kepada ibu mertua mengurangkan tekanan pada saya. Ibu mertua memang baik, Alhamdulillah. Selepas saya berterus-terang, saya rasa beliau tidak lagi memberi tekanan (bukanlah tekanan apa pun, sekadar meluahkan impian untuk melihat kami mempunyai zuriat). Tapi sebagai anak menantu perempuan pastinya terkesan.

Berbeza dengan kes-kes lain, saya meluahkan / menjelaskan perasaan saya yang saya terluka dengan tindakan mereka, atau membalas guarauan mereka dengan lantang atau marah. Setiap kes berbeza punca dan respon saya dan respon balas mereka. Akhirnya saya masih kecewa dan masih tak selesa. Mengambil masa yang lama untuk saya menerima, melupakan dan melayan mereka dengan layanan biasa. Ntahlah, saya juga tidak tahu akibat jika saya tidak meluahkan pada mereka. Mungkin sampai sekarang saya masih lagi berdepan dengan pengalaman pahit dengan mereka seperti dulu?

Walau apapun, bersabarlah. Dekatkan diri pada Allah dan buat persiapan akhirat. Saya minta maaf jika penulisan saya ini ada salah silap dan terlalu membesarkan isu. Semoga yang baik-baik sahaja menanti kita semua. Selamat hari raya, mohon maaf zahir dan batin. Jangan sedih-sedih ya, syukuri dan nikmati apa yang kita ada sekarang :)

Love

1 Jun 2020

Post berkaitan :
Selamat Hari Raya Aidilfitri 2020
13 Tahun Usia Perkahwinan - Masih Menanti Zuriat
Bagaimana Aku Menanti Zuriat Pada Usia Perkahwinan 13 Tahun?

4 comments:

  1. SELAMAT HARI RAYA!!! Best entry ini :) done follow, follow me back.. thanks
    http://acuyuhan.blogspot.com/

    ReplyDelete

Sila komen.. jangan malu.. jangan takut.. tuan tanah tak makan orang... =)

Pembaca yang tiada blog @ akaun blogger / tidak mahu dikenali masih boleh tinggal komen guna anonymous tapi kalau boleh sila tulis nama @ nickname selepas komen.

Nama tu adalah nama yg sama anda guna di blog ini supaya saya tidak keliru anda dengan pembaca yang lain. =)